Bilag 4.3 – Kompetence og uddannelse
Dette bilag beskriver det forventede uddannelsesniveau for Beredskab & Sikkerhed. Samlet set gælder det, at alt personel i redningsberedskabet skal have den nødvendige uddannelse for at kunne løse de opgaver, som kommunalbestyrelsen pålægger og der skal ligeledes være materiel til rådighed til løsning af de stillede opgaver og materiellet skal være i tilfredsstillende stand.
Det nødvendige uddannelsesniveau gør sig gældende for følgende faggrupper:
- Indsatsledere
- Holdleder/teknisk leder
- Holdleder
- Brandmandskab
- Frivillige
- Operationschefer.
Faggrupper og uddannelsesniveau
Indsatsledere
- Gennemført og bestået beredskabsfaglig og tværfaglig modul i indsatsledelse
- Gennemført og bestået Brandteknisk Grunduddannelse og evt. også Brandteknisk Videreuddannelse
- Deltage ved udvalgte årlige øvelser på ledelsesmæssigt niveau
- Skal deltage i noget af undervisningen af holdleder og mandskab på manuelt niveau, for at vedligeholde kompetence som instruktør/hjælpeinstruktør
- Jording og håndtering af frigørelse ved ulykker med letbane
- Ledelsesmæssige kurser efter behov
- Deltagelse som indsatsleder på større øvelser
- Deltagelse som indsatsleder på taktisk træning to gange årligt
- Skal være sikkerhedsgodkendt med henblik på indtrædelse i den lokale beredskabsstab
- Skal gennemføre lovpligtig vedligeholdelsesuddannelse på ISL-niveau.
Holdleder/teknisk leder
- Gennemført og bestået holdleder brand uddannelsen
- Gennemført kursus holdleder som teknisk leder, der afvikles lokalt. Kurset indeholder følgende emner:
- Gennemgang af tekniske hjælpemidler anvendt i Beredskab & Sikkerhed
- Samarbejdet med ISL
- Ledelse af indsatsen på et skadested
- Skadestedsopbygning
- Holdlederens opgaver og ansvar
- Indsatsteknik og taktik
- Situations- og planspil
- Forhold ved udkald til ABA
- Aktive og passive brandsikringstiltag i bygninger
- Deltage ved de 24 timers årlige vedligeholdelsesuddannelse på manuelt og/eller ledelsesmæssigt niveau
- Deltage i yderligere 12 timers HL vedligehold og kompetenceudvikling i forhold til det tekniske og taktiske område
- Deltage i instruktion og undervisning af brandmandskabet.
Brandmandskab
- Gennemført og bestået brandmandsuddannelsen
- Deltage ved de 24 timers årlige vedligeholdelsesuddannelse på manuelt niveau.
Frivillige
- Gennemført lokalt tilrettelagt uddannelse
- Deltage ved de 24 timers årlige vedligeholdelsesuddannelse på manuelt og/eller ledelsesmæssigt niveau for de frivillige, som er uddannet brandmand og/eller HL.
Operationschefer
- Gennemført operationschefuddannelsen, som tilrettelægges i samarbejde med Østjyllands Brandvæsen
- Deltage løbende i Operationschef vedligehold
- Evt. deltagelse i Samfundets beredskab
- Evt. deltagelse i Krisestaben i samfundets beredskab.
Specialudstyr
Følgende specialer kræver ekstra uddannelse:
- Bådberedskaber: Følgende stationer har yderligere seks timers årlig uddannelse til bådberedskaber: Ebeltoft, Knebel, Grenaa og Randers
- Drejestige/lift: Følgende stationer har yderligere seks timers årlig uddannelse til drejestige/lift: Grenaa, Rønde, Hadsten og Randers
- Kroghejser/containerbil: Følgende stationer har yderligere to timers årlig uddannelse til kroghejser/containerbil: Grenaa.
Rednings/miljøvognene i Hornslet, Grenaa og Randers er også specialer, men uddannelsen i disse er indeholdt i de 24 timers årlig vedligeholdelsesuddannelse (da det er emner og udstyr, der også er inkluderet i brandmandsuddannelsen).
Ø-Beredskab
Station Anholt har ca. 12 timers årlig uddannelse på fastlandet (afhængigt af programmet) og har 4-6 timers lokalt tilrettelagte øvelser årligt, således de i alt har ca. 18 timers årlig uddannelse. Indholdet på uddannelsen baseres på det aktuelle behov for brandfolkene på Anholt samt på sammenhænge til vedligeholdelsesuddannelse for de øvrige brandfolks uddannelse og øvelser.
Holdleder: Fuld uddannet på samme niveau som fastlandet.
Mandskab: Har gennemgået tilpasset Ø-uddannelse, som gør dem i stand til at agere overfor risici på øen. Mandskabet er uddannet til følgende opgaver:
- Indvendig slukning
- Udvendig slukning
- Sporbevaring
- Håndtering af særlige farer
- Frigørelse.
Ø-uddannelsen er sammensat ud fra risici og behov i forhold til Anholt og er accepteret via beredskabsstyrelsen og må udelukkende anvendes på øen.
Øvrigt
Derudover afholdes der også 7,4 timers kursus i køreteknik for alle storvognschauffører, hvor de skal deltage hvert andet år.
Beredskab & Sikkerhed anvender egne HL som instruktører til den årlige vedligeholdelsesuddannelse for brandfolk. Efter behov uddannes instruktører i voksenpædagogisk grunduddannelse samt andre relevante instruktørkurser.
Ungdomsbrandkorps og brandkadetter
Beredskab & Sikkerhed har i samarbejde med Falck og Randers Kommune etableret ungdomsbrandkorps og brandkadetter. Derudover har Beredskab & Sikkerhed i mange år drevet et Juniorbrandkorps på Djursland, som nu også er ved at blive forankret i et samarbejde med Norddjurs Kommunes Ungdomsskole.
Ungdomsbrandkorps skaber stor værdi for deltagerne og bygger bro mellem lokalområdet og beredskabet. Samtidig fungerer det som rekrutteringsgrundlag for beredskabet, hvor nogle af de unge fortsætter i det frivillige beredskab eller bliver ansat som deltidsbrandfolk.
Konkret giver Ungdomsbrandkorpset unge mulighed for at lære om brandmandsfaget, at udvikle generelle og sociale kompetencer samt at udvikle forståelse for, hvordan de kan bidrage positivt og tage ansvar for fællesskabet. Beredskab & Sikkerhed sigter mod, at de faglige og sociale kompetencer de unge lærer kan overføres til deres skole- og uddannelsesliv og bidrage positivt i deres lokalmiljø.
Ungdomsbrandkorpset har traditionelt været målrettet unge, der har en eller flere udfordringer i skole-, lokal- og hjemmemiljøet. Det kan være unge, der er i risiko for at gå i store søskendes fodspor, er passive i skolen, ikke er tilknyttet fritidsaktiviteter, eller unge som har behov for positiv voksenkontakt i undervisningssammenhæng. Det er imidlertid erfaringen, at det styrker den samlede indsats, såfremt målgruppen er bredere, og derfor vil målgruppen fremadrettet være unge i Ungdomsskole målgruppen.
Kurser og Uddannelse
Beredskab & Sikkerhed vil gerne bidrage til, at ejerkommunernes ansatte er klædt bedst muligt på til at forebygge og begrænse ulykker. Derfor arbejder Beredskab & Sikkerhed med en målsætning om at være ejerkommunernes foretrukne samarbejdspartner i forhold kompetenceudvikling indenfor bl.a. områderne Førstehjælp, elementær brandbekæmpelse samt ABA – Drift og vedligehold.
Kompetenceudviklingsaktiviteter kan også være workshops eller temamøder om ny lovgivning på det brandforebyggende område, hvor Beredskab & Sikkerhed er med til at facilitere vidensdeling på tværs af kommuner og forvaltninger.
Delkonklusion - Øvelse, træning og uddannelse
Alt personel i redningsberedskabet skal have den nødvendige uddannelse for at kunne løse de opgaver, som kommunalbestyrelsen pålægger og der skal ligeledes være materiel til rådighed til løsning af de stillede opgaver og materiellet skal være i tilfredsstillende stand.
Derudover tildeles holdledere 12 ekstra timers vedligehold og kompetenceudvikling i forhold til det tekniske og taktiske område. På stationer med specialer som båd og drejestige/lift afsættes op til 6 timers ekstra uddannelse.
Derudover er der et nærmere tilrettelagt vedligeholdelsesprogram for ø beredskabet på Anholt.