Bilag 3 – Det forebyggende beredskab

Beredskabsloven tilsiger, at det er redningsberedskabets opgave at forebygge skader på personer og ejendom. Myndigheds- og tilsynsarbejde iht. beredskabsloven samt brandteknisk rådgivning til bygningsmyndigheden udgør derfor en vigtig og væsentlig del af Beredskab & Sikkerheds arbejde, ligesom at borgerrettet arbejde med oplysning om brandforebyggelse kan udføres.

Den forebyggende indsats i Beredskab & Sikkerhed fordeler sig på følgende hovedopgaver:

  • Brandtekniske myndighedsopgaver
  • Brandteknisk rådgivning
  • Brandsyn
  • Borgerrettet brandforebyggelse.

Brandtekniske myndighedsopgaver

Brandteknisk sagsbehandling

Det fremgår af beredskabslovgivningen, at teknisk sagsbehandling af bygninger, oplag mv. skal sagsbehandles og tillades af kommunen. Disse opgaver, sammen med kommunernes opgaver i henhold til fyrværkerilovgivningen, er overdraget af kommunerne til varetagelse af Beredskab & Sikkerhed.

I henhold til beredskabslovgivningen er der fastsat en række tekniske forskrifter, som bl.a. inkluderer nedenstående:

  • Tekniske forskrifter for brandfarlige væsker
  • Tekniske forskrifter for gasser
  • Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer.

De tekniske forskrifter er sammenlignet med byggeloven skærpet i relation til brand og sikkerhed.

De tekniske forskrifter skal for mindre oplag mv. blot overholdes, mens de i hovedparten af tilfældene kræver, at Beredskab & Sikkerhed foretager særlig brandteknisk sagsbehandling og udsteder en brandteknisk tilladelse.

Den brandtekniske sagsbehandling foretages oftest samtidig med bygningsmyndighedernes øvrige sagsbehandling af det ansøgte, men er principielt uafhængig af denne. Kommunernes bygningsmyndighed er oftest virksomhedernes indgang for opstart af alle sager og i praksis sker den brandtekniske sagsbehandling i et samarbejde mellem den kommunale bygningsmyndighed, og både de byggetekniske og den brandtekniske tilladelse fremsendes samlet til ansøgeren.

Sagsbehandling af denne type sager varetages i Beredskab & Sikkerhed af et team på fire beredskabsinspektører med relevant uddannelsesmæssig baggrund.

Risikovirksomheder

Der er pt. tre risikovirksomheder i Beredskab & Sikkerheds dækningsområde. Disse virksomheder har været under samlet myndighedsbehandling fra Arbejdstilsynet, miljømyndigheden, politiet og redningsberedskabet.

Det er risikobekendtgørelsen, BEK nr. 372 af 25/04/2016, der sætter rammerne for myndighedsarbejdet, herunder tilsyn og øvelsesaktivitet.

Fyrværkeri

Opbevaring af fyrværkeri er omfattet af reglerne i Sikkerhedsstyrelsens bekendtgørelse om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. For at kunne sælge eller opbevare fyrværkeri skal der søges tilladelse til dette, lige så vel som der skal søges om tilladelse til anvendelse af fyrværkeri på andre tidspunkter end ved nytår.

Fyrværkerilovgivningen har ikke hjemmel i beredskabslovgivningen, men ejerkommunerne har overdraget kompetencen til Beredskab & Sikkerhed, så Beredskab & Sikkerhed foretager sagsbehandling og udsteder tilladelserne. Beredskab & Sikkerhed udarbejder årligt ca. 100 tilladelser til salg og opbevaring af fyrværkeri, samt ca. 20 tilladelser til afskydning af fyrværkeri.

På baggrund af en konkret vurdering gennemføres der tilsyn af de enkelte salgs- og opbevaringssteder i Beredskab & Sikkerheds dækningsområder op til nytår. Der føres desuden tilsyn med alle afskydninger i løbet af året.

Betondækningsgrave

Der er administration af, samt drifts- og vedligeholdelsesopgave vedørende sikringsrum og beskyttelsesrum. Dette er primært fastsat i 732 af 20/08/2003, som senest er ændret ved lov 634 af 08/06/2016 beskyttelsesrum samt diverse supplerende materiale.

Sagsbehandling efter regler for betondækningsgrave og sikringsrum udføres af Beredskab & Sikkerhed på vegne af ejerkommunerne. Det betyder i praksis, at Beredskab & Sikkerhed årligt udbetaler til de grundejere, der har betondækningsgrave på deres ejendom.D Beredskab & Sikkerhed behandler desuden ansøgning om nedlæggelse af betondækningsgrave, pleje og klipning af beplantning samt registrering af betondækningsgrave. Der er ikke afsat ressourcer til øvrige drifts- og vedligeholdelsesopgaver omkring sikringsrum og beskyttelsesrum.

Brandteknisk rådgivning

Samarbejde med bygningsmyndigheden

Der er mellem Beredskab & Sikkerhed og bygningsmyndighederne i kommunerne indgået en samarbejdsaftale, der sikrer, at der foretages en hensigtsmæssig og effektiv opgaveløsning ved ansøgning om byggetilladelse. I den forbindelse bistår Beredskab & Sikkerhed med brandteknisk rådgivning. Ved byggesager hvor der afviges fra indsatstaktiske traditionelle løsninger jf. social og Boligstyrelsens vejledning om redningsberedskabets indsatsmuligheder, sendes sagen til Beredskab & Sikkerhed for kommentering/udtalelse.

Bygningsmyndigheden fremsender desuden information om igangværende sager af byggeri i brandklasse 2-4 til Beredskab & Sikkerhed, hvorefter de screenes for brandsynsobjekter samt evt. byggesager som indeholder sagsbehandling efter tekniske forskrifter.

Midlertidige arrangementer og overnatninger

Størstedelen af sagsbehandlingen af midlertidige arrangementer blev ved årsskiftet 2021-22 overdraget til de kommunale bygningsmyndigheder, som dog jævnligt kontakter Beredskab & Sikkerhed for sparring. Beredskabet har fortsat en rolle i forbindelse med større midlertidige arrangementer, hvor der samarbejdes med bygningsmyndigheden. På baggrund af en konkret vurdering gennemføres der desuden arrangementsbrandsyn af relevante midlertidige arrangementer samt overnatninger. Arrangementer og overnatninger oprettes i vores kortsystem, så oplysninger er tilgængelige i vagtcentralen og på GIS-kortet ved udrykninger.

Operative bindinger

Et begreb som operative bindinger er efter indførslen af Bygningsreglement 2018 (BR18), og indførelsen af en certificeringsordning for brandrådgivere blevet et særligt fokusområde for beredskaberne. Der er med bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand, Redningsberedskabets indsatsmuligheder nu beskrevet en række standardforventninger til beredskabets formåen, herunder taktik, uddannelse, materiel og arbejdsmiljø. Hvis de i kapitel 5 beskrevne standarder ikke overholdes, betragtes forholdet som indsatstaktisk utraditionelt og løsningen skal derfor sendes i høring hos beredskabet.

Operative bindinger er de krav beredskabet skal opfylde, for at kunne understøtte byggeriets valgte brandsikring, og kan opstå på baggrund af, tidligere bygningsreglementer, nuværende bygningsreglement / vejledninger, eller som følge af Indsatstaktiske Utraditionelle løsninger (ITUT) efter BR18.

Hvis der gives tilladelse til at afvige fra de traditionelle løsninger, kan det få store konsekvenser, idet eks. materiel, uddannelse og operative planlægning, efterfølgende vil gælde i resten af bygningens levetid. Det er derfor særdeles vigtigt med en tæt dialog mellem de kommunale byggesagsafdelinger og Beredskab & Sikkerhed.

Henvendelse fra borgere, virksomheder institutioner

Hver dag modtages mails og telefonopkald fra borgere, virksomheder og kommunale institutioner om brandmæssige forhold og regler, som håndteres dels af Staben, men også af forebyggende afdeling. I 2022 modtog og besvarende Forebyggende afdeling omkring 2200 indkomne mails. Dertil kommer telefonopkald hver dag samt mails sendt direkte til medarbejderne i forebyggende afdeling.

Brandsyn

Jfr. Bek. nr. 2341 af 9. december 2021 om brandsyn skal redningsberedskabet, som en del af det forebyggende arbejde, hvert år gennemføre lovpligtige brandsyn i en lang række virksomheder, institutioner, butikker og forsamlingslokaler. På brandsynene kontrolleres brandsynsobjekterne, ligesom personalet og ledelsen vejledes i forhold til brandsikkerheden på stedet. På den måde minimeres risikoen for at brande opstår og breder sig, og dermed at de kan forårsage skader på personer, ejendom og miljø. Samtidigt giver det mulighed for at sikre tilstedeværelsen af forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand.

Brandsynet er det lovpligtige tilsyn af den driftsmæssige del af brandsikkerheden i en bygning, et lokale eller hos en brandfarlig virksomhed eller visse offentlige institutioner og bygninger som f.eks. børnehaver, hoteller, teatre og sygehuse samt brandfarlige virksomheder og oplag.

Den altovervejende del af myndighedsarbejdet er således at foretage brandsyn på særlige bygninger, idet der er ca. 1862 brandsynsobjekter fordelt på 1254 lokationer i Beredskab & Sikkerheds dækningsområde. Et brandsyn er lige dele rådgivning og kontrol. Ved et brandsyn rådgiver og informerer Beredskab & Sikkerhed om formålet med de brandforebyggende regler.

Tabellen viser Beredskab & Sikkerheds brandsynsobjekter fordelt pr. kommune.

Kommune

Antal objekter

Favrskov

345

Norddjurs

375

Syddjurs

401

Randers

741

Både antallet af brandsynsobjekter samt antallet af brandsynsobjekter til syn varierer en del årene i mellem. Disse årlige udsving skyldes forskelle i frekvenser for de enkelte brandsyn alt efter kategorier af objekter.

Med den nye brandsynsbekendtgørelse og bestemmelserne i BR18 (Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand Kapitel 7: Drift-, kontrol- og vedligehold af brandforhold i og ved bygninger) er brandsynsopgaven blevet mere kompleks og tidskrævende. Særligt er forberedelsen til de enkelte brandsyn blevet væsentlig forøget. Fokus er fortsat på kontrol, vejledning og dialog, men med de nye regler er kontrolelementet tydeligere. På brandsynene gives rådgivning om brandsikkerhed og brandforebyggelse, ligesom der gives påbud og evt. forbud, når de driftsmæssige regler ikke er overholdt.

Brandsyn skal som udgangspunkt varsles 14 dage før de gennemføres. Beredskabet har dog også mulighed for at gennemføre uvarslede brandsyn. Det kan f.eks. ske på baggrund af indberetninger fra det operative beredskab, på baggrund af en specifik hændelse, som opfølgning på et tidligere brandsyn, på baggrund af en borgers henvendelse eller efter en myndighedsindberetning.

I Beredskab & Sikkerhed varetages brandsyn primært af de fire medarbejdere i Forebyggende afdeling. Dertil er knyttet et par øvrige medarbejdere/ ISL, som har andre primære opgaver, men som også kan bistå med at gå brandsyn. Alle der går brandsyn har som minimum brandteknisk grunduddannelse (BGU), og alle i Forebyggende afdeling har desuden brandteknisk videreuddannelse (BVU) for brandsyn i kategori B.

Borgerrettet brandforebyggelse

Skoler, daginstitutioner og foreninger

Beredskab & Sikkerhed har i det daglige ikke afsat ressourcer til den borgerrettede brandforebyggelse, fordi de ovennævnte faste opgaver efter Beredskabsloven fylder ganske meget og opgavemængde har været stigende de senere år, bl.a. pga. ændringerne i byggeloven.

Enkelte skoler har hvert år brandforebyggelse på skoleskemaet, hvor det fælles undervisningsmateriale fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen.

Enkelte daginstitutioner og skoleklasser besøger vores stationer, såfremt de deltidsansatte brandfolk på stationerne, har tid til at tage imod besøg på stationen.

Der kan med fordel arbejdes mere målrettet med den borgerrettede brandforebyggelse, hvis der afsættes ressourcer hertil (se også bilag 6 Fremtiden).

Sociale medier

Beredskab & Sikkerhed benytter sig af de sociale medier som en naturlig del af kommunikationen til borgerne. Både de alvorlige, sjove og ikke mindst de informerende og oplysende historier deles for at give et indblik i Beredskab & Sikkerheds arbejdsopgaver og skabe opmærksomhed omkring forebyggelse.

Via de sociale medier deles hvert år kampagner vedr. f.eks. røgalarmer, sankthansbål, ukrudtsbrændere, tørke, julelys mm.

Åbent hus

Der afholdes ind imellem åbent hus på brandstationerne. Her inviteres borgerne indenfor, hvor børnene kan prøve forskellige brandrelaterede discipliner, og de voksne kan få en snak om f.eks. brandsikkerhed mm. Formålet med åbent hus er først og fremmest rekruttering af nye brandfolk. Men arrangementerne har også et oplysende og forebyggende formål.

Delkonklusion - Forebyggelse

Beredskab & Sikkerhed udfører brandtekniske myndighedsopgaver, brandteknisk rådgivning og lovpligtige brandsyn. Derudover udføres borgerrettet brandforebyggelse i det omfang, som der er ressourcer til.