Bilag 2.2 – Organisering

Dette bilag beskriver organiseringen i Beredskab & Sikkerhed, samt antallet af ansatte i hver afdeling, med henblik på at klarlægge de ressourcer, som er tilgængelige for planlægning af beredskabet samt det forebyggende område.

I alt er der følgende fastansatte i fuldtidsstillinger:

Afdeling

Antal fastansatte

Staben

3

Operativ afdeling

4

Forebyggelse og myndighed

4

Kursusafdeling

4

Logistik

3

Beredskab & Sikkerhed er organiseret med beredskabsdirektøren som den øverste leder med en række tværgående afdelinger under sig; Staben, forebyggelse og myndighed, operativ afdeling, kursusafdelingen og logistik. Organiseringen fremgår af nedenstående organisationsdiagram.

Staben

Staben går på tværs af hele organisationen og varetager administration og økonomistyring samt leverer dataunderstøttelse og analyser til det samlede beredskab.

Operativ afdeling

Operativ afdeling varetager drift, vedligehold og udvikling i forhold til de operative opgaver Beredskab & Sikkerhed i henhold til Beredskabsloven er forpligtet til at løse. I operativafdeling er der ansat en operativ chef og tre beredskabsinspektører.

Operativ afdeling er delt op i fem hovedområder i forhold til afdelingens opgavefordeling:

  • Operative opgaver
  • Drift af brandstationer
  • Intern uddannelse
  • Teknik
  • Projekter.

Operative opgaver

De operative opgaver dækker over en lang række forskellige opgaver. Det er hele grundlaget for det operative setup ved beredskabet, som håndteres her.

Startende med analyser af det beredskabsmæssige setup og tilsikring af, at vi overholder servicemålene, videre i hvilket materiel og udstyr skal vi have på køretøjerne for at kunne løse de opgaver vi skal og igen videre til planlægning og operationalisering af hvordan vi løser opgaverne. Enten igennem indsatskoncepter, mødeplaner, objektplaner, tilkørselsplaner, actioncards m.v.

Den planlægning som gennemføres, f.eks. et indsatskoncept for håndtering af brand i højhuse, skal efterfølgende implementeres og trænes i beredskabet. Den del håndteres også i operativ afdeling under opgaverækken intern uddannelse.

Operationschef

Beredskab & Sikkerhed dækker 52 vagter om året som operationschef i det fælles vagtcentral/operationscenter med Østjyllands Brandvæsen. Vagterne som operationschef dækkes af fire fuldtidsansatte indsatsledere, der har gennemgået en intern uddannelse til operationschef og varetager opgaven. Tre af de fire operationschefer har stamafdeling i operativ afdeling.

Indsatsledere

Indsatsledelse i beredskabet varetages primært af fastansatte beredskabsinspektører på rådighedsvagt som beskrevet i bilag 4.2 afsnit 4.2.1. Tre medarbejdere i operativ afdeling indgår både i ISL- og OC-vagter og har dermed meget tæt berøring med den operative drift.

Drift af Brandstationer

Beredskab & Sikkerhed har i alt 15 brandstationer. Fem af disse stationer er udliciteret til Falck og 10 stationer driver Beredskab & Sikkerhed selv.

Personaleledelsen for beredskabets omkring 180 deltidsbrandmænd ligger i operativ afdeling og omhandler alt fra drift af stationer, trivsel, driftsmøder, MED-møder, henvendelser til aftaler om udkaldssetup, vagtordninger og opfølgning på arbejdsskader, sikkerhedsforbedringer og nær-ved hændelser.

Hver brandstation og frivilligenheden har en Stationskoordinator. Stationskoordinatoren har ansvaret for stationens daglige drift og er den primære kontakt til ledelsen, herunder den operative chef, beredskabsdirektøren og fagkoordinatorerne.

Stationskoordinator, arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant udgør tilsammen det, vi kalder "Treenigheden". Det betyder, at de hver især har et ansvar for at drive stationen i den rigtige retning, men med udgangspunkt i de opgaver, som de hver især har som følge af det hverv, de har påtaget sig. Det betyder også, at Treenigheden drøfter mange emner sammen med henblik på at sikre størst muligt forankring og ejerskab til de beslutninger, der skal føres ud for at sikre driften og trivslen på stationen. Såvel tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og stationskoordinatoren er deltidsansatte på lige fod med de øvrige brandfolk og bliver valgt af stationens brandmænd.

Treenigheden har ansvar for en række væsentlige daglige driftsopgaver, herunder rekruttering af brandfolk, trivsel på stationen, udarbejdelse af vagtplaner, planlægning af brandfolkenes deltagelse i vedligeholdelsesuddannelse samt at sikkerhedsforbedringer, nærved-hændelser, arbejdsulykker og fejl/mangler ved materiellet bliver indrapporteret korrekt. Treenigheden udgør et vigtigt bindeled mellem ledelsen og brandfolkene.

Intern uddannelse

Dækker over alt den uddannelse der skal håndteres intern i beredskabet. Fra lovpligtige uddannelser for brandmændene, til vedligeholdelse af holdledere og indsatsledere og til operationschefer i samarbejde med Østjyllands Brandvæsen. Desuden ligger der meget information om nyt materiel, nye planer eller indsatskoncepter, som skal implementeres i beredskabet.

Teknik

Den tekniske del af opgaverne omhandler alt teknik fra modtagelse af en alarm på vores vagtcentral til køretøjerne er hjemme i garagen igen. Så helt fra udkaldssystemer, overbliksværktøjer og styringer på brandstationerne til radioudstyr og tekniske hjælpemidler på skadesstedet, f.eks. muligheder for streaming og dokumentation eller adgang til actioncards i operationaliseringen varetages i operativ afdeling.

Ydermere ligger beredskabets administration af automatiske brandalarmeringsanlæg under teknikdelen i operativ afdeling. Opgaverne omhandler oprettelse af anlæg i vagtcentral, kontrol af dokumenter og alarmforholdsordre, nøglebokse, oprettelse af tilkørselsplan og kontrol af indsatstaktiske forhold omkring objektet

Beredskab & Sikkerhed administrerer på nuværende tidspunkt omkring 520 ABA-anlæg.

Projekter

Operativ afdeling arbejder hele tiden med udvikling af beredskabet og kører sideløbende med den daglige drift en række projekter. Gennem de sidste år har der været projekter omkring udvikling af:

  • Vagtcentral
  • Udkaldssystem
  • Slukningsværktøjer
  • Arbejdsplatform for indsatsleder m.m.

Beredskab & Sikkerhed kommer i fremtiden til at arbejde med områder indenfor:

  • Ny generation 112
  • Automatisk afsendelse af nærmeste enhed
  • Navigation af køretøjer
  • Robotteknologi.

Forebyggelse og myndighed

Opgaverne i forebyggelse og myndighed beskrives i bilag 3 Det forebyggende arbejde. I afdelingen er der ansat fire beredskabsinspektører.

Kursusafdeling

Kursusafdelingen har ansvar for salg og serviceydelser til beredskabets fire ejer-kommuner. Disse salg og serviceydelser omhandler service af brandslukningsmateriel, undervisning af førstehjælp, elementær brandslukning, kurser i varmt arbejde m.m.

Logistik

Logistik varetager alle beredskabets køretøjer, køretøjsudbud, udvendigt og indvendigt vedligehold af brandstationer og materiel, samt indkøb og mundering. For afdelingen er der udpeget en fagkoordinator for Logistik.

Delkonklusion - Planlægning af redningsberedskabet

Antallet af fastansatte er et udtryk for der serviceniveau, som kan ydes i forhold til såvel drift som udvikling. Med den nuværende bemanding er det muligt at levere de opgaver, som er beskrevet i bilaget.