Fælles nordisk røgalarmdag den 1. december

Hver fjerde danske bolig har ikke en røgalarm. En fælles nordisk røgalarmdag sætter fokus på vigtigheden af at installere røgalarmer i hjemmet – og løbende tjekke, at de også virker.

På denne tid af året er det særlig vigtigt at tænke sig godt om i forhold til brandsikkerhed og forebyggelse. For vinteren – og især julen – er højtid for levende lys.

Det betyder, at risikoen for brand i hjemmet er stærkt forøget i de kommende måneder. Alene i december 2016 omkom otte personer i brand, viser en opgørelse fra Beredskabsstyrelsen. I hele 2016 omkom 52 personer.

De mange dødsbrande kunne ofte have været undgået ved, at der havde været installeret en røgalarm i hjemmet. På trods af, at cirka 70 procent af Danmarks boliger har en røgalarm installeret, findes der kun røgalarmer i 15 procent af de hjem, hvor personer omkommer i brand. Det viser tal fra rapporten ’Brandsikkert Danmark’ fra 2014, som Danske Beredskaber er medforfatter af.

Det er typisk unge mellem 18 og 34 år og folk, der bor i lejlighed, som ikke har en røgalarm installeret. Derudover er der en overrepræsentation af manglende røgalarmer i hovedstadsregionen. Det viser rapporten ’Brandsikkerhed 2014’, som Trygfonden, Energistyrelsen og Beredskabsstyrelsen står bag.

Den fælles nordiske røgalarmdag afholdes 1. december i hele Norden. Dagen sætter fokus på at forbedre brandsikkerheden i hjemmet ved at anskaffe en røgalarm, sætte den op og løbende teste, at den også virker. I mange hjem sidder der nemlig røgalarmer i loftet, som ikke har virket i årevis.