Afbrændingsregler
Læs om regler for afbrænding af haveaffald, marker, skovbrugsaffald og sankthansbål, flytbare ildsteder og mindre griller samt afbrændingsforbud.
Formål
Denne guide har til formål at samle et overblik over afbrændingsregler og vejledninger for de fire ejerkommuner til Beredskab & Sikkerhed. Den er lavet som opslagsværk for det operative personale i forbindelse med indsatser og kan udleveres til borgere som informationshæfte.
Det er ikke beredskabet som afgør, om du må brænde affald af eller ej. Al kontakt om afbrænding skal derfor ske til miljøafdelingen i din egen kommune.
Det er generelt forbudt at afbrænde alle former for affald på steder, som ikke er godkendte til formålet, altså forbrændingsanlæg. Det kan dog tillades under visse forudsætninger som fastsættes af den stedlige kommune og står beskrevet i denne guide.
Denne guide er gældende for enhver afbrænding som ikke sker på et godkendt forbrændingsanlæg.
Guiden kan fungere som forebyggelsesværktøj ved henvendelser om afbrænding, således at disse kan ske under sikre og korrekte forhold.
Generelle regler for afbrænding
Generelt gælder det for alle former for afbrænding, at disse ikke ved røg eller på anden måde, må være til væsentlig ulempe eller gene for omgivelserne. Endvidere gælder at afbrænding selvfølgelig ikke må være til fare for personer, miljøet, særlig brandbare bygninger (stråtækte huse) eller store værdier.
Kommunen og beredskabet kan forbyde eller fastsætte nærmere vilkår for enhver afbrænding i det fri, såfremt dette på grund af tørke eller andre ekstraordinære forhold skønnes nødvendigt for at formindske risikoen for brand. Dette beror på et skøn foretaget af kommunens Miljøafdeling eller Beredskab & Sikkerhed.
Afbrændingen skal være under konstant tilsyn af en myndig person, og tilsynspligten vedvarer indtil ild og gløder er helt slukket. Det skal sikres at der er slukningsredskaber tilgængelig inden afbrændingen påbegyndes (f.eks. haveslange, skovle, handsker m.v.).
Hvis noget går galt skal der hurtig kunne tilkaldes hjælp - sørg for at være udstyret med en mobiltelefon.
Afbrændingen må ikke finde sted i stærk blæst. Såfremt vinden under afbrændingen ændrer retning eller forøges i styrke, således at der kan opstå brandfare eller fare for væsentlig ulempe for omgivelserne ved røg og gnister, skal afbrændingen straks afbrydes. Afbrændingen skal påbegyndes imod vindens retning.
Ved afbrænding som er til væsentlig ulempe gælder, at ”væsentlig ulempe” er et skøn foretaget af brandvæsnets indsatsleder. Når der klages betragtes naboers afbrænding ofte som værende til væsentlig ulempe og forbydes.
Efter afbrændingen skal ild og gløder slukkes helt inden det forlades, og evt. uafbrændt materiale og aske skal fjernes på en miljømæssig forsvarlig måde.
Overtrædes bestemmelserne, forbud eller påbud kan dette politianmeldes jf. Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v. (Bek. nr. 1339 af 10/12/2014).
Afbrændingsforbud
Det er Beredskab & Sikkerhed, der indfører eventuelle afbrændingsforbud ud fra en konkret vurdering af de lokale forhold og brandfareindekset.
Man kan følge indekset på brandfare.dk. Siden er etableret i samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og KL.
Der er på Anholt permanent afbrændingsforbud året rundt, således at:
- Der er forbud mod brug af åben ild året rundt på hele Anholt.
- Trækulsgrill må kun benyttes, hvis grillen står på et fast, stabilt og ikke brandbart underlag. Hav altid vand parat, direkte ved grillen. Dette er gældende på hele øen.
- Det er tilladt at lave afbrænding i tønder i perioden fra 1. december til 1. marts, dog kun i Anholt by, jf. Norddjurs Kommunes regler om afbrænding i landzone. Det er således aldrig tilladt, at lave afbrænding i tønder i sommerhusområder.
Afbrænding af haveaffald
Afbrænding af affald reguleres af Regulativ for husholdningsaffald samt Regulativ for erhvervsaffald i hver kommune. Regulativerne har hjemmel i affaldsbekendtgørelsen.
Haveaffald kan komposteres på egen grund eller det kan afleveres på genbrugsstationer, hvor det bliver neddelt og komposteret.
Det er forbudt af afbrænde haveaffald efter affaldsbekendtgørelsen § 51.
Det er dog tilladt at afbrænde:
- Rent, tørt træ, der er IKKE er affald (altså regulært brænde), på særligt indrettede bålpladser
- Haveaffald Sankt Hans aften den 23. juni, jf. undtagelse i affaldsbekendtgørelsen § 37.
Det er altid tilladt at brænde rent tørt træ (altså brænde) på et lille bålsted på under 80 cm i diameter, såfremt det ikke er til gene for omgivelserne og under hensyn til vind og afstandskrav
Særligt for gartnerier, ansvarlige for naturplejeaktiviteter m.v.
Det er tilladt for gartnerier, ansvarlige for naturplejeaktiviteter m.v. at afbrænde haveaffald, parkaffald og haveaffaldslignende affald af i landzoner, hvor affaldet er frembragt.
Afbrænding skal følge nedenstående afstandskrav.
Hvis der er en * ud for afstanden, skal den fordobles i jævn og frisk vind i vindens retning.
Markafbrænding
Området reguleres af Bekendtgørelse om forbud mod markafbrænding af halm m.v. (Bek. nr. 1459 af 07/12/2015).
Halm eller lignende dele af landbrugsafgrøder må ikke afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer. Dog er følgende undtaget:
- Flammebehandling af ukrudt
- Afbrænding af halm fra frøgræsser fra arealer, hvor afgrøden dyrkes det følgende år
- Halm som har været anvendt til overdækning og lignende
- Mindre spild i forbindelse med presning, herunder fejlbundne halmballer
- Våde halmballer. Afbrænding må først foretages, når der er sket orientering af Kommunen eller Beredskab & Sikkerhed mindst 3 dage i forvejen.
Afbrændingen må ikke være til væsentlig ulempe for omgivelserne, herunder vej og lufttrafikken. Ved afbrænding må luftledninger og ledningsmaster ikke udsættes for væsentlig varmepåvirkning.
Afbrændingen skal påbegyndes imod vindens retning og må tidligst påbegyndes ved solopgang og skal være afsluttet samme dag senest en time efter solnedgang.
Det er i øvrigt altid en god idé at orientere kommunen om en forestående markafbrænding, da kommunen således vil kunne oplyse borgere, der retter henvendelse med bekymring om afbrændingen eller røgudvikling.
Afstandskrav
Afbrænding skal følge nedenstående afstandskrav.
Afstandene fordobles i vindens retning. Endvidere skal der omkring afbrændingsstedet være et 10 meter bredt brandbælte, som er renset for halm og derefter pløjet. Brandbæltet kan undlades såfremt afbrændingsstedet grænser op til en græsmark, mark med rodfrugter eller pløjemark.
Afbrænding af skovbrugsaffald
Området reguleres af Affaldsbekendtgørelsen.
Afbrænding af træstød og hugstaffald er tilladt i sammenhængende bevoksninger af skovtræarter på mindst 0,5 ha og mindst 20 meters bredde (skovbrug). Afbrænding skal ske som en integreret del af den almindelige skovdrift.
Generelt gælder at afbrændingen ikke må være til væsentlig ulempe for omgivelserne.
I vindens retning fordobles afstandene og ved afbrænding med en grundflade større end 100 m2 eller strengformede afbrændinger på mere end 5 m i bredden forøges afstandene til bygninger med hårdt tag og brændbare nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer og anden brændbar vegetation herunder markafgrøder til mindst 100 m.
Afbrændingen skal påbegyndes imod vindens retning.
Afstandskrav
Afbrænding skal følge nedenstående afstandskrav.
Afstande fordobles i jævn og frisk vind i vindens retning.
Afbrænding af sankthansbål
Afbrænding af bål reguleres af Regulativ for husholdningsaffald i hver kommune. Regulativerne har hjemmel i Affaldsbekendtgørelsen.
Jf. Regulativ for husholdningsaffald gælder at man i byzoner ikke må foretage afbrænding af affald, herunder haveaffald.
Der må dog fortsat brændes rent og tørt træ på særligt indrettede bålpladser (lejrbål til madlavning og hygge) samt haveaffald Sankt Hans-aften.
Afbrænding af haveaffald Sankt Hans-aften skal ske under hensyntagen til følgende betingelser:
- At der kun må afbrændes mindre mængder.
- At dette sker under hensyntagen til naboer og uden gene for andre. (Ikke-tørt haveaffald giver let røggener for naboer!)
- At dette sker i overensstemmelse med brandmyndighedens bestemmelser – herunder i forhold til mængder, afstandskrav og eventuelle lokale eller tidsbegrænsede forbud.
- At der ikke iblandes andet affald, fx malet, imprægneret eller overfladebehandlet træ.
Generelt gælder at afbrændingen ikke må være til væsentlig ulempe for omgivelserne.
Afstandskrav
Afbrænding skal følge nedenstående afstandskrav.
Hvis der er en * ud for afstanden, skal den fordobles i jævn og frisk vind i vindens retning.

Flytbare ildsteder og mindre griller
Anvendelsen reguleres efter Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v. (Bek. nr. 1339 af 10/12/2014).
Anvendelse af griller
Anvendelse af griller i det fri (i haven, på terrasser i terræn og lignende) skal overholde de almindelige forsigtighedsbestemmelser:
- Grillen skal stå på ubrændbart materiale og må ikke placeres i farlig nærhed af brandbare overflader, brandbare genstande og brandbare oplag.
- Der må kun anvendes trækul, træbriketter og lignende.
- Optændingsvæske må kun benyttes, såfremt grillen er kold. Der må ikke anvendes optændingsvæske til optænding af griller på altaner, i carporte og under overdækninger og lignende.
- Til optænding skal der anvendes elektrisk grilltænder, papir, optændingsblokke eller lignende.
- Grillen må ikke forlades før den er slukket.
- For griller som anvender F-gas er den maksimale flaskestørrelse 11 kg.
- Griller må kun bruges indendørs, hvis de er fremstillet med henblik herpå, og de anvendes i overensstemmelse med fabrikantens anvisninger, herunder med hensyn til udluftning mv. i den lokalitet, hvor grillen anvendes. (gasgrill er generelt kun tilladt undendørs).
Mindre griller kan anvendes på en altan, på en tagterrasse, i en carport, under en overdækning eller lignende, når der er mindst én åben langside.
Anvendelse af flytbare ildsteder
Afbrænding af bål, herunder bål i bålfade, af tørt, rent træ, træbriketter m.v., der ikke er affald ("hyggebål", spejderbål m.v.), skal finde sted i overensstemmelse med de generelle forsigtighedsbestemmelser og i forsvarlig afstand fra brandbare overflader, brandbare genstande og brandbare oplag.
Flytbare ildsteder må ikke anvendes på altaner, på tagterrasser, i carporte, under overdækninger eller lignende medmindre de er fremstillet med henblik herpå.
- Ildstedet skal stå på ubrændbart materiale og må ikke placeres i farlig nærhed af brandbare overflader, brandbare genstande og brandbare oplag.
- Til optænding skal der anvendes elektrisk grilltænder, optændingsblokke eller lign. Optændingsvæske må kun benyttes, såfremt ildstedet er koldt, og det er placeret i forsvarlig afstand fra brandbare overflader, brandbare genstande og brandbare oplag.
- Ildstedet må ikke forlades før det er slukket.
Afstandskrav
Afbrænding skal følge nedenstående afstandskrav.
Hvis der er en * ud for afstanden, skal den fordobles i jævn og frisk vind i vindens retning.
Hvis uheldet er ude
Alarmer straks - Ring 112, og meddel:
- Hvor og hvad brænder.
- Om der er tilskadekomne.
- Dit navn og telefonnummeret der ringes fra.
Lovgrundlag
Guiden er udarbejdet ud fra følgende bekendtgørelser og regulativer:
- Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v. Afbrændingsbekendtgørelsen (Forsvarsministeriets bekendtgørelse nr. 1339 af 10. december 2014).
- Bekendtgørelse om forbud mod markafbrænding af halm m.v. (Miljø- og Fødevareministeriets bekendtgørelse nr. 1459 af 7. december 2015).
- Bekendtgørelse om affald. Affaldsbekendtgørelsen (Miljø- og Fødevareministeriets bekendtgørelse nr. 224 af 8. marts 2019).
- Regulativ for Husholdningsaffald (vedtaget af kommunalbestyrelserne i Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs Kommune)
- Regulativ for Erhvervsaffald (vedtaget af kommunalbestyrelserne i Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs Kommune)
- Forvaltningsloven (Justitsministeriets lovbekendtgørelse nr. 433 af 22/04/2014)
- Beredskabsloven (Forsvarsministeriets lovbekendtgørelse nr. 314 af 3. april 2017).