Brandfarlige væsker i hjemmet
Her finder du de vigtigste regler, der gælder for opbevaring af brandfarlige væsker i private hjem.
Produkteksemplerne i tabellen er placeret efter farlighed ud fra den kemiske sammensætning og koncentration, som de oftest vil findes med. Produkterne kan ændre farlighed ved forskellige kemiske sammensætninger og koncentration. Det gælder f.eks. håndsprit og petroleum.
Når du køber brandfarlige væsker, fremgår det ofte af emballagen, at indholdet er brandfarligt. Af skemaet ovenfor kan du se, hvilke emballager med brandfarlige væsker der skal være påført symbolet for brandfare.
Grænserne for maksimal opbevaring gælder kun, når der ikke samtidig opbevares brandfarlige væsker fra de øvrige kategorier. Sidst i pjecen gennemgås et eksempel, hvor der opbevares brandfarlige væsker af forskellig farlighed.
Vidste du, at …
- Det er dampene fra en væske, der brænder.
- Brandfaren opstår, når låget tages af en beholder med en af de mest brandfarlige væsker.
- Flammepunktet er den laveste temperatur, hvor væsken afgiver antændelige dampe. Eksempelvis har benzin et flammepunkt på ca. -40°C. Det betyder, at benzin begynder at afgive antændelige dampe over denne temperatur, når beholderen åbnes eller væsken hældes ud. Til sammenligning har lampeolie et flammepunkt på 65°C.
- De antændelige dampe normalt er tungere end luft og derfor ophobes ved gulvet.
- Tændte elektriske apparater og varme genstande (f.eks. en tændt grill) kan antænde de antændelige dampe.
Opbevaring
Reglerne for opbevaring af brandfarlige væsker afhænger af de konkrete forhold. Men der er nogle hovedregler, som du skal følge.
Du kan indendørs i dit hus eller lejlighed altid opbevare op til 25 liter brandfarlige væsker (uanset farlighed), uden at der gælder særlige brandkrav. Udendørs må du i det fri (din have) eller i en adskilt bygning (et skur udenfor) altid opbevare yderligere op til 25 liter brandfarlig væske (uanset farlighed), uden der gælder særlige krav til opbevaring.
Derudover skal du være opmærksom på de tre nedenstående punkter:
- Hvis du bor i lejlighed, kan din boligforening have regler for, om du må have brandfarlige væsker på altanen, i depotrum på loftet eller i kælderen.
- Reglerne for opbevaring af brandfarlige væsker gælder ikke for fastmonterede brændstoftanke. Det vil sige, at brandfarlig væske i en brændstoftank, der sidder på et motorredskab eller en knallert, ikke tæller med, når du gør op, hvor mange liter brandfarlig væske, du opbevarer.
- Fyringsolie opbevares nogle steder i tanke over jorden. En sådan tank må indeholde op til 6.000 liter, uden at der stilles særlige krav til brandsikring. Det skyldes, at fyringsolie er mindre brandfarlig. For tanke af plast gælder der dog særlige regler, så her kan det være en ide at spørge det kommunale redningsberedskab (brandvæsnet) til råds.
Gode råd til opbevaring af brandfarlige væsker
- Opbevar brandfarlig væske i den originale beholder (med den korrekte mærkning) og sørg for, at låget er skruet tæt til.
- Anbring beholderne med brandfarlige væsker i sikker afstand fra tændkilder og varmekilder.
- Opbevar de brandfarlige væsker i en åben kasse eller balje, så et evt. spild opsamles.
- Opsæt mindst én røgalarm så den kan høres fra alle soverum. Har boligen flere plan, opsæt da mindst én røgalarm på hver etage.
Eksempel på opbevaring
Opbevarer du brandfarlige væsker af forskellig farlighed, skal du lave en simpel beregning, for at finde ud af, om mængden overskrider den grænse, du må have. Ved beregningen skal du bruge de forholdstal, der er angivet i parentes i tabellen. Summen må ikke overstige 25. Du kan altid opbevare 25 liter uanset farlighed, så hvis du ikke har mere end dette målt i liter, behøver du ikke foretage en beregning.
Eksempel
En borger har følgende brandfarlige væsker i sin bolig:
- 2 liter håndsprit delt med 1 = 2
- 0,5 liter acetone delt med 1 = 0,5
- 20 liter petroleum til brændselsovn delt med 50 = 0,4.
Samme borger har følgende brandfarlige væsker i et skur:
- 5 liter benzin delt med 1 = 5
- 5 liter sprinklervæske delt med 5 = 1
- 100 liter petroleum til brændselsovn delt med 50 = 2.
Ved at bruge forholdstallene anført i parentes først i pjecen findes den vægtede mængde af hver brandfarlig væske. Når dette er gjort, kan tallene lægges sammen, og mængden i dette eksempel svarer til 2,9 og 8.
Summen er mindre end 25 begge steder, og mængden af brandfarlig væske i dette eksempel er derfor lovlig at opbevare.
Gode råd ved brug af brandfarlige væsker
- Læs etiketten inden du skruer låget af beholderen og bruger den brandfarlige væske.
- Sørg for god udluftning.
- Undgå åben ild, rygning, varme overflader, gnister og tændte elektriske apparater i umiddelbar nærhed, når du anvender brandfarlige væsker.
- Det er disse tændkilder, som sammen med den brandfarlige væske, kan starte en brand.
- Hæld aldrig brandfarlige væsker i afløb eller kloak.
- Når beholderen og rester af den brandfarlige væsker skal bortskaffes, skal den afleveres på genbrugsstationen (den kommunale indsamlingsordning).
- Hæld aldrig brandfarlige væsker på varme eller tændte bioovne, brændeovne, petroleumsovne m.v.
I tilfælde af brand
- Overvej, hvad du vil gøre, hvis der udbryder brand. Sluk aldrig med vand, medmindre det fremgår af etiketten på beholderen – hav slukningsmidler parat.
- Slukningsmidlet for at slukke brændende væsker kan f.eks. være et brandtæppe, skumslukker, pulverslukker eller sand/jord/grus.
- Hvis du ikke har et brandtæppe, men vurderer at det, der brænder, er småt/håndterbart, kan det slukkes med et tæppe eller en dyne. Her handler det om at få "kvalt" ilden.
- Forbered altid familien på, hvad man skal gøre i tilfælde af brand.
- Hvis uheldet er ude - ring 1-1-2
- Ved lettere forbrændinger: Køl huden med tempereret vand indtil smerterne er væk.
- Ved sværere forbrændinger: Køl huden med tempereret vand og søg lægebehandling.
Yderligere information
På brs.dk kan du læse mere om reglerne for brandfarlige væsker, brandsikker bolig og ofte stillede spørgsmål inden for området.
Du kan også finde bekendtgørelsen om brandfarlige og brændbare væsker på retsinformation.dk samt den tilhørende vejledning på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.
Reglerne for transport af brandfarlig væske kan du læse mere om på brs.dk.
Ved yderligere spørgsmål kan du henvende dig til Beredskab & Sikkerhed.