Beredskabet skyder nytåret ind med fokus på fyrværkeri

Årets fyrværkerikontroller er de første efter de kommunale beredskaber er samlet i nye og større enheder. Det kan derfor været svært for Beredskab og Sikkerhed at udtale sig om forventningerne til årets kontroller forud for ’Store Fyrværkeridag 2016’.

”Men baseret på de senere års erfaringer fra de enkelte kommuner, kan man forvente, at der kun er småting at komme efter. Reglerne på området er blevet ændret og justeret flere gange inden for de sidste 10-12 år for at højne sikkerheden. Og ud fra sidste års kontrolbesøg hos salgsstederne i Randers tyder meget på, at sælgerne har godt styr på reglerne efterhånden, ” fortæller beredskabsinspektør, Christian Nøddelund, fra Beredskab og Sikkerhed.

Mange alvorlige personskader

Mens salgsstederne forventes at have godt styr på sikkerheden, er der samtidig grund til bekymring for kunderne, når fyrværkeriet skal skydes af. Ved sidste nytår blev der i Danmark registeret 42 alvorlige øjenskader som følge af fyrværkeri. Det er ganske vist en fjerdedel af ulykkestallet i 1970érne, hvor antallet af øjenskader toppede, men samtidig er tallet et udtryk for gennemsnittet i de sidste 10 år.

”Mange er opmærksomme og forsigtige, men der er stadig for få som bruger sikkerhedsbriller, når man ser på antallet af ulykker. Uanset om du selv skyder fyrværkeri af eller ej, opfordrer vi til at du ifører dig sikkerhedsbriller, når du bevæger dig ud nytårsaften for at se på nattehimlen. Mange salgssteder giver et par sikkerhedsbriller med i købet, ellers kan de erhverves for helt ned til 15-20 kroner stykket, det er en god investering, ” forsikrer Christian Nøddelund.

Gode råd

Foruden rådet med sikkerhedsbrillerne opfordrer Beredskab og Sikkerhed til at forbrugerne opbevarer fyrværkeriet korrekt - fra købet og frem til det skal fyres af nytårsaften. 

”Hvis du skal opbevare fyrværkeri, må du højst have 5 kg Netto Eksplosivstof. Mængden kan oftest aflæses på emballagen. Det er vigtigt, at du opbevarer fyrværkeriet på en fornuftig måde. Læg det mørkt og tørt, væk fra elektriske apparater og varmekilder, som f.eks. varmeapparater. Du skal opbevare alt fyrværkeri utilgængeligt for børn, og du må ikke fjerne beskyttelseshætten fra eksempelvis rakettens lunte under opbevaringen, ” fortæller Christian Nøddelund.

Derudover lyder opfordringen på, at man altid bruger lovligt og autoriseret fyrværkeri, aldrig holder antændt fyrværkeri i hånden, og bruger en raketholder til affyringen, samt at man aldrig går tilbage til en fuser.